top of page

René Quinton és a quinton plazma


Hallottál már René Quintonról? Nagy valószínűséggel ismeretlenül cseng előtted ez a név. Pedig ez a zseniális ember több ezer felnőtt és gyermek életét mentette meg a 20. század elején az ő "óceán-plazmájával". Főművében az 1904-ben kiadott "L'eau de mer, milieu organique" című könyvben René Quinton egyértelműen rávilágít a tengervíz és a vérplazma közötti hasonlóságra. Ezen felfedezésére alapozva kidolgozott egy terápiás módszert amit sikerrel alkalmazott a 20. század elején, és ezt a módszert ma újra egyre szélesebb körben alkalmazzák közel száz évvel a halála után. René Quinton több tízezer gyermeket gyógyított meg Franciaországban és Egyiptomban szűrt, tisztított izotóniás tengervízzel.

Az izotóniás azt jelenti, hogy a tengervíz sótartalmát 1/4-re csökkentjük. A tengervízben literenként 36 g só található az emberi vérben és a sejtközi folyadékokban pedig 9 g. Azaz egy rész tengervízhez három rész jó minőségű ivóvizet adva izotóniás tengervizet kapunk. Felszámolt vele olyan betegségeket Franciaországban mint a csecsemőkori kolera és sikerrel kezelt gyomor és bélrendszeri fertőzéseket is tengervízzel. Az 1950-es években a kezelés előnyeit tovább igazolta a thalasso-terápia, ami gyakorlatilag egy óceán-vizes fürdőterápia.

1907-ben vált elérhetővé az orvosok és a nagyközönség számára az első "tengerplazma" vagy ahogy ma hívják "quinton-plazma". A L’Intransigeant napilap így számolt be róla annak idején: "PASTEUR munkássága a betegségtudatot, Quinton munkássága az egészségtudatot jelképezi. Mi a Pasteur szérum? Egy bizonyos betegségre kifejlesztett oltóanyag, ami a betegséget okozó kórokozó ellen véd. Mi a tengervíz? Egy olyan védőanyag ami nem egy bizonyos kórokozó ellen lép fel, hanem a sejteknek olyan védelmet biztosít ami által bármilyen kórokozó ellen sikeresen veszik fel a küzdelmet". Azaz a tengervíz sejszinten táplálja az élő szervezeteket, megerősítve ezzel annak védekezőképességét.

Quinton az akkor rendelkezésére álló eszközökkel az akkor még alig ismert Mengyelejev féle periódusos tábla 17 elemét azonosította a tengervízben. Ma már Gregory és Overberger biológusoknak köszönhetően tudjuk, hogy legkevesebb 92 elem található meg a tengervízben biológiailag aktív, szerves formában, és ezek mindegyike elengedhetetlen a jó egészséghez.

bottom of page