top of page

A tengervíz fogyasztása segít a sportteljesítmény javításában


Olyan sportolók, mint Nuria Fernández, Marina Damlaimcourt, Jesús Ángel García Bragado atléták és a kenus Saul Craviotto rendszeresen fogyasztanak tengervizet.

Egy a Murciai Katolikus Egyetem (Universidad Católica de Murcia UCM) által végzett tanulmány szerint a tengervíz fogyasztása kedvez a rehidratációnak a hosszan tartó izommunka során.

Ezért a 2012-es londoni olimpiai játékokon részt vevő sportolók közül néhányan úgy döntöttek, hogy edzéseik és versenyeik során minden nap tengervizet isznak.

Nuria Fernández (atlétika 1500 m), Jesús Ángel García Bragado (atlétika 50 km gyorsgyaloglás), Marina Damlaimcourt (triatlon) és Saul Craviotto (kenu K2 1000 m) esetében, a tengervíz rendszeres fogyasztásának köszönhetően nagyobb regenerálódási képességgel indultak Londonba.


"A tengervíz nagy előnye számomra a regeneráló hatása, amely lehetővé teszi, hogy jobban kipihenjem magam, és jobb körülmények között tudjak edzeni és versenyezni" - mondja Jesús Ángel García Bragado sportoló.

A tengervíz fogyasztása rendkívül előnyös a sportolók esetében, mivel minden szükséges ásványi anyaggal ellátja a szervezetet, lehetővé téve a hidromineralis homeosztázis folyamatos egyensúlyát. Ez a folyamat a bikarbonát, a nátrium és a glükóz szintjének növekedése miatt előnyös a sportolók számára a regenerálódás elősegítésében és az izomsérülések megelőzésében. Dr. Manuel Antonio Ballester, a torreviejai USP San Jaime Kórház Sportintézetének vezetője elmagyarázza, hogy "a nátriumszint növekedése megakadályozza a sejtek közötti dehidratációt, ugyanakkor hatékonyabbá teszi a glükóz elérhetőségét, ami megmagyarázza a sportolók gyors felépülését".


Ebben az értelemben Dr. Marco Francisco Paya, a Laboratorios Quinton orvosigazgatója rámutat, hogy "míg a hipertóniás tengervíz (megj.: hígítatlan tengervíz) a nagyfokú igénybevételt követő regenerálódásra ajánlott, addig az izotóniás (megj.: hígított tengervíz) az általános szintfentartásra".


Forrás: https://www.blogdefarmacia.com/tomar-agua-de-mar-ayuda-a-mejorar-el-rendimiento-deportivo

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page