top of page

A tengervíz hatékonysága az allergiás rhinitis kezelésében

A kolumbiai Antioquia (Medellín) egyetemen 2014-ben két gyermek tüdőgyógyász, egy biokémikus és egy biológus részvételével vizsgálták a tengervíz hatékonyságát az allergiás rhinitis kezelésében, egy randomizált klinikai vizsgálat keretében (Efficacy of seawater for the treatment of allergic rhinitis: A randomized clinical trial.)

A vizsgálatban 164 alacsony társadalmi-gazdasági státuszú, 2-6 éves korú, allergiával küzdő gyermek megfigyelése zajlott 12 hét alatt. A terápia hígított tengervizzel történő orrmosásból (naponta kétszer), valamint napi 50 ml hígítatlan tengervíz elfogyasztásából állt amit a gyermekek ételébe-italába kevertek bele. A 3. héttől pedig kiegészült a terápia napi 2x10 csepp hígított tengervíz orrcseppként történő alkalmazásával is. A kontrollcsoportban fiziológiás sóoldattal kezelték ugyan ebben a formában a gyermekeket.

A klinikai változókat (száraz köhögés, produktív köhögés, orrfolyás, viszketés, tüsszögés, láz és étvágytalanság) a vizsgálat elején, a 2. és a 12. héten is megmérték, valamint a kísérlet befejezésekor a gyermekek növekedési mutatóit is összehasonlították. Mind a két csoportban mind a 2. mind pedig a 12. héten jelentős javulást tapasztaltak az orrfolyás tekintetében.


Mindkét csoportban a tüsszögés, a viszketés és a váladékozás is csökkent. Az tengervízzel kezelt csoportban nagyobb javulást mértek a száraz köhögés tekintetében, valamivel nagyobb mértékben javult az étvágy, az orrlégzés és alvásminőség a 12. hétre; de ezek a különbségek nem voltak jelentősek. 14 esetben regisztráltak mindkét csoportban kedvezőtlen reakciókat. A növekedési mutatók (magasság, ülőmagasság, súly és a karkörméret) mindkét csoportban javultak, de a 12. hétre a magasság és az ülőmagasság növekedése a tengervizes csoportban közelebb került a hivatalosan elfogadott átlaghoz mint a fiziológiás sóoldattal kezelt csoportban.


Következtetések: Az orrmosás hatására mindkét csoportban a tünetek jelentős javulását figyelték meg, ami még 3 hónappal a kezelés után is érzékelhető volt. Mindkét kezelés (tengervíz és fiziológiás sóoldat) jól tolerálhatónak tűnt. Nagyobb javulást észleltek az antropometrikus paraméterek esetében a tengervizes csoportban.


"A tengervíz hatását a tápanyag-visszapótlás tekintetében azonban tovább kell vizsgálni egy több alanyból álló, hosszabb ideig tartó kísérlet-sorozatban, ahol az élelmiszer-ellátás kiegyensúlyozottsága jobban biztosított, laboratóriumi vizsgálatokkal kiegészítve."



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page