top of page

A tengervíz „legyőzi” a sportitalokatManel de la Varga - sportkutató, többszörös IRONMAN győztes írása


Megosztom veletek sportkutatóként szerzett tapasztalataimat az olyan nagy állóképességet igénylő sportok terén, mint az IRONMAN (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és 42 km futás). Hiszek abban,hogy amit kutattam és magamon igazoltam, hozzájárul ahhoz, hogy új módszereket találjunk a nagy állóképességet igénylő sportok estében az eredmények javítására. Ebben a kísérletben megpróbálom megtalálni a legjobb italt a folydékveszteség szabályozására sportolás előtt, alatt és azután.


A kísérlet két évig tartott mely időszak alatt, 77-szer futottam le a félmaratont azaz, 21 km-t, sík terepen. Az eredményeim egyértelműen a tengervíz fogyasztásakor voltak a legjobbak.


Az összehasonlító kísérlet a következő feltételekkel zajlott:


a) Folyadékfogyasztás nélkül.

b) Csak tiszta víz fogyasztása, mindenféle elektrolit nélkül, kihasználva az útvonalon fellelhető vízforrásokat.

c) Flectomin és Isostar típusú elektrolitos sportitalok fogyasztása (por vagy tabletta formájában, az útközben fellelhető vízforrásokból vett vízzel, az előírások szerint felhígítva).

d) Izotóniás tengervizet fogyasztva. Ahhoz, hogy megfelelő arányban tudjak tengervizet inni az útvonalon, két kerékpárosok által használt kulacsot vittem derékra felerősítve. Az egyikben fél liter hígítatlan tengervíz volt, a másikban pedig izotóniás tengervíz, amit ha elfogyott menet közben feltöltöttem az első kulacsból 1 rész tengervízzel és 3 vagy 4 rész ivóvízzel kihasználva az útközben rendelkezésre álló vízforrásokat.


ALKALMAZOTT MÓDSZER ÉS KÍSÉRLETEM INDOKLÁSA


Manel de la Varga, sportkutató. Megjegyzés, 6 éve iszom tengervizet, háziorvosom és gyógytornászom javaslatára. 60. életévem után elért sporteredményeim:


Challenge Barcelona-Maresme táv - Ironman (3,8 km úszás –180 km kerékpározás – 42 km futás):


1. helyezett 60-64 éves kategória a Challenge Barcelona-Maresme 2009-ben

1. helyezett 60-64 éves kategória a Challenge Barcelona-Maresme 2010-ben

Whitewater rafting: Finisher VI Marnatón Cap de Creus – Cadaqués 2013, 6,5 km.


Készülök a harmadik Gran Triatlon Ironman versenyre 2014-re (ezzel ajándékozom meg magam a 65. születésnapomon). (Megj.: a 2014-es barcelonai IRONMAN 65-69 kategória győztese is Manel de la Varga lett.)


A kísérlet alatt megtett távolság mindig ugyanaz volt: Badalona-Rio Besos-Montgat 21 km vagy a Badalona-Rio Besos-Puerto Olímpico, mindkettő 21 km. Kontrollált edzés pulzusmérővel, heti egy nap 12:30-14:30-között.

Összesen 77 ellenőrzött edzés az elmúlt két évben. Azokat a napokat, amikor nagy volt a szél, esett az eső vagy nagyon hideg volt nem vettem figyelembe.


Összesen lefutott távok a négy különböző feltétel szerinti bontásban:


a., folyadék nélkül - 4 alkalommal

b., csak ivóvízzel - 15 alkalommal

c., sportitalokkal - 26 alkalommal

d., tengervízzel - 32 alkalommal.EREDMÉNYEK:


a., Folyadék nélkül: - A 4 alkalom átlagos ideje = 2 óra 29 perc. Átlagos pulzusszám 126-130 percenként. Nem volt vizeletürítés.


b) Tiszta víz, elektrolitok nélkül: - Ivóvizet az útvonalamon lévő forrásokból vettem. (Megjegyzem, hogy a legjobb víz a palackozott ásványvíz.)

A 15 alkalom átlagos ideje = 2 óra 07 perc. Átlagos pulzusszám 126-130 percenként. Három vagy négy vizeletürítés az edzések során.


c) Elektrolitokat tartalmazó sportitalok, mint a Flectomin és az Isostar: - Ebben az első kísérletben nem tudtam más sportitalokat kipróbálni, mint például a Gatorade vagy a Powerade, ezeket a második kísérlet sorozatra hagyom. Egyes sportitalok csak 3 elektrolitot tartalmaznak, mások pedig 6 elektrolitot (klórt, nátriumot és káliumot, néhány pedig magnéziumot, kalciumot, foszfort és glükózt). Ne feledje, hogy a tengervíz 118 elektrolitot tartalmaz! A 26 alkalom átlagos ideje = 1 óra 57 perc. Átlagos pulzusszám 126-130 percenként. Egy vizeletürítés az edzések alatt vagy egy sem.d) Izotóniás tengervízzel 1:3 vagy 1:4 arányban hígítva (0,5 liter tengervíz, 1,5 vagy 2 liter ivóvízzel keverve): - Kihasználom az útközben talált vízforrásokat, bár ragaszkodom hozzá hogy palackozott ásványvízzel a legjobb keverni. A 32 alkalom átlagos ideje = 1 óra 53 perc. Átlagos pulzusszám 126-130 percenként. Egy vizeletürítés az edzések alatt, vagy egy sem.


Izzadáskontroll, indikatív adatok: Izzadás miatti folyadékveszteség: télen 1,75 és 2,50 liter, nyáron 2,50 és 4 liter az edzéseken. Különösen meleg napokon akár 4-5 liter edzésenként, amit folyamatosan pótolok.
ÖSSZEGZÉS:


A tengervíz „legyőzi” a sportitalokat


Időbeli összehasonlítás: Négy különböző hidratáló módszer. Átlagidő a 21 km-es sík pályán:Folyadékfogyasztás nélkül 2h 29m – (átlagosan: 7:06 perc/km)

Csak vízzel 2h 07m – (átlagosan: 6:03 perc/km)

Sportitalokkal 1h 57m - (átlagosan: 5:34 perc/km)

Izotóniás tengervízzel (1:3 v. 1:4 arányban) 1h 53m – (átlagosan: 5:23 perc/km)


KÖVETKEZTETÉS:

Időkülönbség a folyadékfogyasztás nélküli és az izotóniás tengervíz fogyasztással történő 21 km-es félmaratoni edzések között: 36 perccel jobb eredmény az izotóniás tengervízzel való edzések során.


Ha a tengervízzel való edzéseket összehasonlítjuk a minőségi elektrolitokkal (sportitalokkal) történő edzésekkel az időnyereség ebben az esetben 3 vagy 4 perc a tengervíz javára.


Ez azt jelenti, hogy egy 3h04m -es eredményű maratoni versenyző 6 vagy 7 percet is javíthat az eredményén, és kevesebb mint három óra alatt teljesítheti a 42,2 km-es maratont. Emellett elkerüli a sérüléseket, görcsöket és javul a felépülési ideje. Ehhez csak annyi kell, hogy a pihenőállomásokon - megállókon elérhetővé tegyék a tengervizet azon sportolók számára, akik tengervizet isznak az edzéseik alatt. Megjegyzem azt is, hogy a folyadék nélküli edzés és az izotóniás sportitalokkal történő félmaratoni edzések esetében 21 km- en az időkülönbség 32 perccel jobb eredmény az izotóniás italok javára.


ÚJ KÍSÉRLET


Két héttel ezelőtt új kísérletbe kezdtem. Egy második kísérletsorozatot végzünk el melynek eredményeit majd szembeállítjuk az első kísérlet eredményeivel.

Hegyi verseny: Badalona – La Conrería – Badalona, ​​19 km-es táv 870 m pozitív szintkülönbséggel.


Első eredmények:


2013.10.31. - Első alkalom víz nélkül 2h42 perc (folydékveszteség érkezéskor 2,8 liter)

2013.11.07. - Második alkalom tengervízzel 2h07 perc (folyadékveszteség érkezéskor 0,4 liter)


Bátorítok minden sportolót, hogy vegyenek részt és ismételjék meg a 21 km-es síkpályás kísérletemet az adatminta bővítése és a pontosabb eredmények elérése érdekében, minden maratonista, ironman, hegyifutó stb. stb.. javára.


Jó edzést és jó szórakozást!!!


Manel de la Varga VallcorbaForrás: Fundación AquaMaris - http://www.aquamaris.org/el-agua-de-mar-vence-a-las-bebidas-deportivas/

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page