top of page

Hogyan éld túl az allergiaszezont tengervízzel?

Augusztus végével újra kezdődött sokak számára a pollenallergiával járó kellemetlen tünetek időszaka! Ha ez téged is érint, akkor talán tudunk neked újat mondani. Ha már kipróbáltál sokmindent, vagy éppen inkább valami természetesebb megoldást keresel, jó helyen jársz.

Ha eddig csak orrsprayként használtad a tengervizet akkor most figyelj, mert a tengervíz többféle módon is segíthet neked a pollenallergiás időszakot átvészelni.

Még mielőtt rátérnénk a belsőleg való használatra azért nem árt ha tudjuk, hogy miért tud a tengervíz nekünk segíteni a kellemetlen tünetek enyhítésében orrspray-ként, vagy orröblítőként használva vagy ha éppen inhalálunk vele. Korábbi írásainkban szó volt tengervíz kémiai összetételéről és arról is, hogy miért használja előszeretettel a gyógyszeripar is. A tengervíz nyomelem-tartalmának (réz, mangán, ezüst stb.) köszönhetően természetes kenőanyagként, nyugtatóként és összehúzóként hat a nyálkahártyára. A réz fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai, a mangán antiallergén hatása és az ezüstsók összehúzó hatása jól ismert.

Ami kevésbbé ismert, hogy a tengervizet meg is ihatjuk. Feltett szándékunk, hogy minél többen megismerjék a tengervíz jótékony hatásait és azt mindennapi életük részévé tegyék.

A fogyasztása lehet hipertóniás formában - azaz hígítatlanul: ekkor apró kortyokat fogyasztunk belőle egy-két alkalommal a nap folyamán, amit lenyelés előtt a szánkban jól átforgatunk, ezzel kissé izotonizálva azt. (Ezzel ráadásként a szájüregünk pH értékét is helyreállítjuk ami például segíti fogaink egészségének megőrzését.)

Sokkal elterjedtebb az izotóniás azaz hígított formában való fogyasztás amikor 1 rész tengervízhez 3 rész ivóvizet adunk. Ezzel a sótartalmát lecsökkentettük olyan mértékben ami már azonos a mi testnedveink sótartalmával. Aki el szeretné kezdeni a tengervíz fogyasztást annak (egészséges felnőtt esetében) napi 100-150 ml tengervízzel érdemes elindulni amit 300-450 ml ivóvízzel kell felhígítani. Ezt lehet a nap folyamán elosztva meginni. Ha úgy érezzük, hogy nagyobb mennyiség is jól esne akár 250 ml tengervizet is el lehet fogyasztani egy nap. Ebben az esetben szintén háromszoros mennyiségű ivóvizet adunk hozzá, így már 1 liter izotóniás italt kapunk.

Érdemes figyelni a testünk reakcióit mivel nem létezik általános recept arra vonatkozólag, hogy kinek mennyi az ideális. Ami biztos, hogy a siker attól függ, hogy mennyire vagyunk következetesek a fogyasztást illetően. Célszerű az allergiás időszakban a táplálkozásunkra is figyelmet fordítani hiszen sokszor a tünetek erősödése a nem megfelelő táplálkozásnak is köszönhető.

A tengervíz leginkább a belső tisztulásunkat segíti ezáltal csökkenti az allergiával járó kellemetlen tüneteket. Adjuk meg neki az esélyt, hogy hatékonyan tudja a munkáját végezni azzal, hogy napi szinten odafigyelünk mind a testi mind pedig a szellemi táplálékainkra.Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page