• Zsu

Szeretitek a sóskát?

Ilyenkor télen jól esnek a kanalazható finom tartalmas levesek és főzelékek, ugye? Nekem sajnos 14 éven keresztül nélkülöznöm kellett sok kifejezetten "magyar" fogást, mert Spanyolországban többek között sajnos sóska sincsen. Hiába próbáltam nevelgeni magról sóskát, sajnos a madridi félsivatagos éghajlat még megfelelő locsolás mellett sem tudott egy pici maréknyi levélkénél többet adni.

Így hát most 14 évnyi sóska utáni epekedéssel készítem el, majd falom fel legalább a felét ennek a népszerű ételnek :-)


Megosztom most veletek a receptet ami Anyukám receptje; annyi a különbség, hogy nálunk ez a fogás is tengervízzel készül.


Hozzávalók 4 személyre:


- 1 nagy csokor friss mezei sóska tavasztól-őszig, télen jobb híján a fagyasztott bolti változat, de ennek csak a felét használom fel

- tengervíz kb 1,5-2 dl

- tej kb 4-5 dl

- 1 bő evőkanál liszt és 1 - 2 evőkanál olaj a rántáshoz

- körítve tengervízben főtt krumplival és nálunk inkább tükörtojással (nem főtt tojással)


Elkészítése:


Először a krumplit teszem fel főni fele tengervíz és fele ivóvíz keverékében, meghámozva kockákra vágva, mert míg ez megfő, addig a sóska is elkészül.

A friss sóskát annyi tengervízzel öntöm fel, hogy kb. félig lepje csak el, felforralom, majd hagyom 1-2 percig forrni. Ezután a tengervízzel együtt pürésítem. Ha fagyasztott sóskát használok akkor azt előző este egy tálba teszem, majd öntök rá kb 1,5-2 dl tengervizet és ebben hagyom kiolvadni.

Egy lábosban felhevítem az olajat és 1 bő evőkanálnyi lisztet szórok rá, így egy hagyományos rántást készítek. Ehhez adom folyamatos keverés mellett a pürésített vagy kiolvasztott sóskát és annyi tejet, hogy végül kellemesen sűrű állaga legyen. Egy-két percig hagyom ezt is forrni majd lekapcsolom. Asztali sót egyáltalán nem adok hozzá. Ha megkóstoláskor sótlan lenne, akkor ezt egy kevés tengervízzel pótolom.

Ezzel két pozitív dolgot tettem, egyrészt már le is hűlt a sóskamártás a megfelelő hőfokra és tálalható (éhes kisgyerekes anyukáknak roppant előnyös) valamint nagy mennyiségű szerves ásványi anyagot adtunk hozzá az elkészült fogáshoz.Ne feletsétek el a tükörtojást sem! A tojást miután elkészült a Forte tengervizes spary segítségével "megsózom".


Jó étvágyat hozzá :-)


És mindez kb. 15 perc alatt meg is van.


Kipróbáljátok?0 megtekintés

©2019 by Tengervíz