top of page

A tengervíz és a légúti egészség

Fermín Quesada gyógyszerész írásaEzekben a nehéz időkben, amiket élünk, a légúti egészség sajnos aktuális kérdéssé vált. Olyan társadalom vagyunk, amely ezerféleképpen gondoskodik imázsáról, reproduktív egészségéről vagy éppen a vérnyomásáról, de természetesnek vesszük, hogy a légzés automatikusan történik. Sajnos ez a körülmény mára megváltozott.

A légzőrendszer gondozása az alsó légutak szintjén nagymértékben arra irányul, hogy elkerüljük a mérgező anyagokkal való érintkezést (dohány, por, stb.), míg a felső légutak gondozása sokkal mindennaposabb és megszokottabb (ki nem fújta még ki az orrát?). Cikkünk középpontjában a tengervíz áll, ami a légzőszervrendszer napi ápolása szolgál, segíti egészségünk visszaszerzését és az esetleges betegségek elkerülését (...).


A tengervíz jellemzői és felhasználása


Ahhoz, hogy megértsük a tengervízben rejlő lehetőségeket és annak hatékonyságát, fontos, hogy megismerjük szerves tulajdonságait. A tenger fontos erőforrás, amely értékes anyagokat biztosít számunkra (víz, só, alga, krill, hal...) például gyógyszerek és kozmetikai termékek előállításához.

René Quinton (1866-1925) kora óta vizsgálják a tengervíz tulajdonságait és összetevőit, jelentős eredményekkel az emberi egészség szempontjából. Jelenleg az ágazat által végzett tevékenységnek számtalan alkalmazási területe van: a tengervíz táplálék-kiegészítőként történő palackozásától kezdve a gyógyszeres és kozmetikai felhasználásig sok egyéb mellett.

A tengervíz két legfontosabb fizikai tulajdonsága a hőmérséklet és a sótartalom, amelyek meghatározzák a víz sűrűségét. Az óceánban a sűrűség a mélységgel nő, ezért a magasabb vízrétegeket mindig sűrűbb rétegek támogatják. Ezt az egyensúlyi helyzetet azonban számos tényező megbonthatja, és adott pillanatban sűrűbb vizek találhatók a többi, valamivel kisebb sűrűségű vizek tetején.

Az óceán sótartalma ezektől a különleges esetektől eltekintve nagyon csekély mértékben változik. A felszínen a sótartalom értéke közvetlenül függ a párolgás és a csapadék kapcsolatától, így az éghajlati viszonyoktól. 1000 m mélység alatt viszont ezeknek a felszíni eltéréseknek a hatása nem érzékelhető, és a sótartalom általában 34,5 és 35 g/l között marad bármely szélességi fokon.


A légzés és egészséges élettanaA légzőrendszer fontos funkciókat lát el, mint például a légutak szellőztetése a légkörből az alveolusokba, vagy lehetővé teszi a gázcserét és a gázok szállítását a szövetekbe az érrendszeren keresztül. Ezen túlmenően ellátja az anyagcsere funkciókat, szűri vagy tisztítja a nem kívánt anyagokat a szervezetből, és vértárolóként is szolgál.

A felső légutakra koncentrálunk, hiszen cikkünk számára ez lesz a tengervízzel kapcsolatos terápiák alkalmazásának legérdekesebb része. Fő alkotóelemei az orr, az orrlyukak és az orrüreg valamint a száj és a szájüreg. (...)

Az orrot a szagló nyálkahártya szegélyezi, amelynek legkülső harmadát keratinizált rétegzett laphám alkotja, amely nyálkát termelő sejtekben gazdag, a következő két harmadát pedig nem keratinizált rétegzett laphám alkotja. Ide tartozik az orr-, állcsont-, halánték- és ethmoid orrcsontoknak megfelelő csontos struktúrák is, ezek szaglási, szűrési, párásító és levegőmelegítő funkciókat látnak el.


Orrhigiénia


A levegő tele van lebegő részecskékkel, köztük baktériumokkal és vírusokkal, amelyeket a nap folyamán belélegzünk. Logikus, hogy azokban a terekben, ahol nagyobb az emberek koncentrációja, ezek a baktériumok és vírusok jobban megoszlanak: tömegközlekedés, nagy felületek, tömeges terek... Az ilyen helyeken ezek a részecskék valószínűleg az orrlyukainkon keresztül jutnak be; nagy százalékuk a falakhoz tapad, mások viszont mélyebbre is bejutnak, és hatással vannak légzőrendszerünkre. Ezek azok, amelyek megfázást, influenzát és más vírusos állapotokat okoznak nekünk. Mindezek miatt kulcsfontosságú az orrhigiéniánk, ezért fontos, hogy naponta minimum 2 alkalommal tisztítsuk meg orrlyukunkat, reggel, indulás előtt és este, hazaérkezéskor.

A tengervíz oldat segít fenntartani az orrhigiéniát, enyhíti a dugulást, valamint adjuvánsként hat a felső légúti fertőzések, nátha és allergiás rhinitis esetén. Így a tengervíz hasznos az orr tisztítására és a gennyes anyagok eltávolítására az orrból. Izotóniás tulajdonságainak és nyomelem-tartalmának (réz, mangán, ezüst stb.) köszönhetően természetes kenőanyagként és összehúzóként hat a nyálkahártyára. A réz fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai, a mangán antiallergén hatása és az ezüstsók összehúzó hatása jól ismert.


A sóoldatok jótékony hatásai


A tengervíznek még intenzív használat mellett sincs mérgező hatása az orrnyálkahártyára. A tengervíz, amelyet – ahogy a neve is sugallja – a bolygó különböző tengereiből nyerik, különböző kémiai eljárásoknak vannak kitéve, amelyek lehetővé teszik a benne lévő nátrium nagy mennyiségének eltávolítását, hogy kihasználják a szintén benne megtalálható egyéb ásványi anyagok tulajdonságait.


A tengervizes sóoldatok a szájhigiénia részeként is használhatók. Kimutatták, hogy a tengervíz vagy a tengeri sós vízzel végzett öblögetés nagyon jótékony hatású, mivel csökkenti az ínygyulladást (minden gyulladás esetén folyadék halmozódik fel). Ennek az a magyarázata, hogy a helyi szinten felszívódó só nem jut be a sejtekbe, hanem a sejtközi folyadékban marad, és hipertóniássá teszi azt. Ennek kompenzálására a sejt kiszárad, kiüríti a folyadékot, és ezért a területen a gyulladás gyorsan visszahúzódik . A sejteknek egyszerűen szükségük van arra, hogy belső és külső sótartalmuk azonos legyen, így ha kint ez megnő, akkor kiürítik magukból a vizet.


Egy másik jótékony hatása, hogy segít megelőzni a fogszuvasodást. A táplálékfelvétel során a száj pH-ja megváltozik (savassá válik) és a savas környezet elősegíti a fogzománc demineralizációját. Ez a savas környezet teszi lehetővé, hogy fogszuvasodást okozó baktériumok telepedjenek meg a fogak felületén. A só viszont gyorsítja a helyi sav-bázis egyensúly helyreállítását a sejtmembránon keresztül zajló nátrium-kálium ioncserének köszönhetően, így a fog nem válik annyira ásványianyag-mentessé, sőt remineralizálódik, ami megnehezíti a baktériumok által okozott fogszuvasodás kialakulását.


Megakadályozza a halitózist (kellemetlen szájszagot) is. Ez a jelenség az esetek 90%-ában a szájüregben alakul ki, az ok pedig bakteriális. A fogmosás során el nem távolított ételmaradékkal táplálkozó baktériumok illékony és bűzös kénvegyületeket termelnek, amelyeket a levegővel együtt kilélegzünk. A pH hirtelen változására, amelyet a sós víz sav-bázis egyensúlya okoz a szájban, e baktériumok egy része eltűnik, és a rossz lehelet csökken.


Ezenkívül a meleg sós vízzel történő öblítés segít leoldani a kefével vagy fogselyem segítségével el nem távolított ételmaradványokat, fertőtlenít, fájdalomcsillapító hatású és az afták gyógyulását is elősegíti.


Következtetés


Gyógyszerészként az ebben a cikkben bemutatott esetek mindegyike gyakori mindennapi szakmai életünkben, és a tengervíz olyan erőforrás, amely többféle formában is rendelkezésünkre áll a gyógyszertárban. De nagyon fontos, hogy jól elmagyarázzuk a betegeknek, hogy az akut patológia vagy funkcionális egyensúlyhiány kezelése mellett nagyon szükséges a napi légúti higiénia gondozása.


A tengervíz mint termék biztonságos a gyógyszerészek szempontjából, amikor annak használatát javasolják a betegeknek, még esetleges „helytelen” használat esetén is nehezen tud a szervezetre káros hatást kifejteni. Számos jótékony hatása van, és ma már nagyon sokféle kiszerelésben kerül kereskedelmi forgalomba. Ez megsokszorzza a lehetséges felhasználási formák számát.


Ezeknek a termékeknek a megfelelő alkalmazása és a páciensek problémáinak alapos ismerete mind az egyén mind pedig a lakosság légúti egészségének javulásához vezethet.


Forrás: El farmacéutico nº594, diciembre 2020

https://www.elfarmaceutico.es/tendencias/te-interesa/agua-de-mar-y-salud-respiratoria_111318_102.html


Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page