top of page

Sikersztori: Pollenallergiásból háromszoros IRONMAN győztes

"Nem volt sérülésem, és a pollenallergiám is teljesen megszűnt, mióta tengervizet iszom."


Hogyan lesz egy pollenallergiásból háromszoros IRONMAN győztes a 65+-os kategóriában? Interjú Manel de la Varga sportkutatóval és Ironman edzővel.

Az álma az volt, hogy részt vegyen a legnehezebb triatlonon, és nemcsak teljesítette, de meg is nyerte. Manel de la Varga 65 éves korában az Ironman Barcelona 2014 első helyén végzett, hűséges társa minden edzésnél és a versenyen is a tengervíz volt: "a legjobb hidratáló ital sportolók számára" - mondja.


1., Miből áll egy Ironman verseny?

Ez a legnehezebb és legnagyobb állóképességet és kitartást igénylő triatlon a világon: 3,86 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,2 km futásból áll. A verseny során két rövid pihenőre van csupán lehetőség, az egyik amikor az úszóruhát a kerékpáros felszerelésre cseréljük; a második, amikor a kerékpáros cipőt a futócipőre váltjuk. A pihenés ezen pillanataiban megragadom a lehetőséget, hogy tengervizet igyak.

Megközelítőleg 2200 ember vett részt a barcelonai versenyen, ebből körülbelül 10% volt női versenyző. Rekordidő alatt teljesítettem a teljes próbatételt, ezzel sikerült az első helyen végeznem: 12 óra, 21 perc és 23 másodperc alatt értem a célba.

2., Mióta sportolsz?


12 éves koromban kezdtem el sportolni, először úsztam, majd a testépítést részesítettem előnyben. Viszont 27-30 éves korom között szakmai és személyes okokból hátat fordítottam a sportnak. Fizikalag nagyon rosszul éreztem magam ebben az időszakban, gyomorhuruttól, fejfájástól szenvedetem és nagyon rosszul aludtam. Rengeteg gyógyszert szedtem, majd egy nap rádöbbentem, hogy ez így nem mehet tovább. Fogtam az összes gyógyszert és bedobtam a kukába, majd újra elkezdtem futni. Abban az időben divatba jött a maraton, így elkezdtem edzeni. Fokozatosan kezdett helyreállni a fizikai állapotom, és visszatértem a versenyekhez. Közben néhány évet szenteltem a sport- és versenytáncnak, a salsanak és a latin zenének is.

3., Mi ösztönzött arra, hogy felkészülj egy Ironman bajnokságra?

58 éves koromban úgy éreztem, hogy van még egy befejezetlen feladatom a triatlon világában, ami nem más mint végigcsinálni egy Ironman-t, a triatlonok Szent Grálját. Tehát kitűztem magamnak ezt a célt. Habár rendkívüli dolog volt a világbajnokságon való kvalifikáció elérése, mégis kétség kívül biztos vagyok abban, hogy a tengervíz segített hozzá ehhez is.

Noha elérhetetlennek tűnik, az Ironman-t bárki képes teljesíteni aki egészséges, jelentős akadályok nélkül. Csak a megfelelő technikák elsajátításának a kérdése, és két-három év alatt, akár a semmiből is, megfelelő képzéssel és útmutatásokkal bárki végig tudja csinálni ezt a triatlon formát is.

4., Ki javasolta neked, hogy tengervizet igyál?


Amikor hét évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy felkészülök a vasemberre, először a háziorvosomat Dr. Juan Álvaro López-t kerestem fel aki elvégzett rajtam egy teljes kivizsgálást.

Elmeséltem neki, hogy az Ironman-re szeretnék felkészülni, és azt javasolta nekem, hogy kezdjek el tengervizet inni. Abban az időben ez a javaslata nagyon meglepett, mert nem tudtam semmit a tengervíz fogyasztás előnyeiről. Azt mondta, hogy ő már régóta fogyaszt tengervizet sőt válogatott labdarúgók is nagyon jó eredményekkel használják a sérülések elkerülése és az edzések utáni gyors felépülés érdekében.

Azonban itt még nem ért véget: néhány nappal később felvettem a kapcsolatot Xavi-val, a gyógytornászommal, és elmondtam neki is, hogy mire készülök. Ő is azt mondta: "Manel, igyál tengervizet, ez segíteni fog neked az edzések során." És így tettem.

Onnantól kezdve kutattam az interneten a tengervízről fellelhető információk után, és cikkeket olvastam René Quintonról és a kutatásairól. Köszönettel tartozom többek között a Fundación Aqua Maris-nak, dr. Ángel Gracia-nak és María Teresa Ilari doktornőnek, hogy publikációik által sokmindent megtanultam erről a témáról.

5., Milyen előnyei vannak a tengervíz fogyasztásnak?

15 éves korom óta allergiás rhinitisben (megj.: szénanátha, pollenallergia) szenvedtem. Antihisztaminokat szedtem a tünetek kompenzálására, de ezek elgyengítették a testem és a lábaim, fáradtnak éreztem magam, és ez az edzések során is nagyban rontotta a teljesítményemet.

Napi 250 ml tengervíz bevitelével ( izotóniás formában megj.: ami ¼ tengervíz és ¾ ivóvíz keveréke) ez teljesen megszűnt és lehetővé tette számomra a teljes értékű edzést és versenyt.

Ha nem ittam volna tengervizet, akkor nem lettem volna képes az Ironman-re felkészülni. Ezenkívül hét éve, mióta elkezdtem inni, nem volt egyetlen sérülésem sem.


6., Miért előnyös a sportolók számára? Miért ajánlod a tengervizet a sportolóknak?

Segíti a test működését azáltal, hogy biztosítja számára az összes szükséges ásványi anyagot, visszpótolja az elvesztett elektrolitokat, és segít a sejteknek az egyensúly visszaszerzésében. Többek között: csökkenti a fáradtságot, extra energiát biztosít, csökkenti a sérülések kockázatát, nem émelyítő (mint például a kereskedelmi forgalomban levő sportitalok), elősegíti a gyógyulást, optimalizálja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert.

A sportolás nagy ásványi anyag igénybevételt jelent a szervezet számára, különösen az izzadás miatt. Azok a sportolók, akik tengervízzel pótolják vissza az elvesztett elektrolitokat, úgy találták, hogy ennek hatékonysága meghaladja a piacon fellelhető sportitalokét.

7., Mennyi tengervizet iszol általában?

Egy Ironman versenynapon ugyanolyan mennyiségű tengervizet iszom, mint egy hosszú edzőnapon.

Tengervízzel való hidratálási tervem, amelyet három Ironman versenyen is alkalmaztam már és jó eredményeket hozott, a következő volt:


Reggel, amikor felkelek, ugyanúgy, mint bármely másik napon, félig töltök egy 250 ml-es üveget (125 ml) tengervízzel majd hozzáadok 125 ml ásványvizet (1: 1 arány).

A verseny során 250 ml tengervizet fogyasztok, két műanyag palackra osztva, az alábbiak szerint elkészítve: mindegyik palackban 125 ml tengervíz és 250 ml ásványvíz keveréke van (palackonként 400 ml). Az első váltáskor (úszás-bicikli) megiszom az első palackot, a második palackot pedig a második váltáskor (bicikli-futás) fogyasztom el.

Vakmerőség lenne, ha a verseny napján növelném a tengervíz mennyiségét anélkül, hogy korábban kipróbáltam volna.

8., Mit javasolsz annak aki most szeretné elkezdeni a tengervíz fogyasztást?


Általában napi 250 ml hipertóniás (megj.: hígítatlan) tengervíz és 750 ml ásványvíz keveréke megfelelő lehet a kezdéshez, és a jó eredmények eléréséhez.

Azt javaslom, hogy kezdjen kis mennyiséggel, és fokozatosan növelje, amíg meg nem találja azt a tengervíz mennyiséget, amely számára megfelelő, az általa űzött sport tekintetében.

Az első dolog, hogy ne féljünk a tengervíztől. Ezért az ingyenes tanfolyamaimon ahol triatlonokra készítek fel sportolókat egy egész fejezetet szentelek a tengervíznek, amelyben ismertetem a tengervíz tulajdonságait, használatát, és többek között a tengerszennyezésről vagy a magas vérnyomásról gyakran feltett kérdésekre is válaszolok. Adok nekik tengervizet, hogy kipróbálhassák és megtapasztalhassák annak jótékony tulajdonságait.

A tengervíz fogyasztás az egészséges fizikai és szellemi állapot fenntartásának egyik alapvető pillére, az alkáli táplálkozással, a napozással, a sportolással, a megfelelő mennyiségű alvással, a pihenéssel és a Hatha jóga gyakorlásával együtt. Ezekkel a témákkal széles körben foglalkozom a tanfolyamaimon.

9., Te egy remek példa vagy arra, hogy a tengervíz fogyasztása milyen előnyökkel jár a sportolók számára, és ugyanakkor nagyon hasznos kísérleteket és tanulmányokat végeztél annak érdekében hogy ennek a természeti erőforrásnak az előnyeit minél többen megismerhessék. Mit gondolsz, hogy lehetne ezt a tudást még szélesebb körben az emberekhez eljuttatni a sport világában, különösen a triatlonistákhoz?


Tegyünk tengervizet az összes pihenőállomásra, hogy ez mégegy választható lehetőség legyen az energiaszeletek, gélek és sportitalok között. Azt javaslom, hogy tegyük ezt. A Cinc Cims hegyi versenyen Corbera de Llobregatban a pihenőállomásokon tengervizet is biztosítottak a triatlonistáknak, és a tapasztalat nagyon pozitív volt. A sportolók megálltak és azt kérdezték: "Mi ez?" majd kipróbálták. Ez, az Ironman versenyeken még sajnos nem történt meg. Remélhetőleg egyre több cég fogja megkönnyíteni a tengervízhez való hozzáférést a versenyek ideje alatt, és ezzel egyidejűleg információs munkát is kell folytatnunk, hogy elmagyarázzuk a sportolóknak a tengervíz egészségükre és a teljesítményükre gyakorolt előnyös tulajdonságait.
Forrás: http://www.aquamaris.org/entrevista-a-manel-de-la-varga-entrenador-e-investigador-deportivo/

Forrás képek: Fundación AquaMaris


Ha tetszett a cikk, ne felejtsd megosztani az ismerőseiddel!


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page